Základní pokrmy bavorské kuchyně: Top 5
Bavorská kuchyně je známá po celém světě pro své bohaté a srdnaté pokrmy, které perfektně doplňují místní piva. Tento článek vám představí pět nejznámějších pokrmů bavorské kuchyně, které byste měli ochutnat, pokud se ocitnete v této kulturně bohaté části Německa.
- Weisswurst
- Lehký, ale sytý pokrm
- Nízký obsah tuku ve srovnání s jinými klobásami
- Specifická chuť nemusí vyhovovat všem
- Nejlepší kvalitu zažijete pouze v Bavorsku
- Schweinshaxe
- Bohatá a hluboká chuť
- Velké porce, ideální pro sdílení
- Vysoký obsah tuku
- Dlouhá příprava
- Obatzda
- Vynikající jako předkrm nebo snack
- Snadná a rychlá příprava
- Vysoký obsah kalorií
- Může být příliš tučný pro některé jedince
- Käsespätzle
- Velmi syté a uspokojivé
- Oblíbené u dětí i dospělých
- Vysoký obsah sacharidů a tuků
- Nejedná se o lehké jídlo
- Apfelstrudel
- Vynikající způsob, jak zakončit jakékoliv jídlo
- Možnost použití různých druhů jablek
- Příprava vyžaduje určitou dovednost a praxi
- Vysoký obsah cukru
Weisswurst, doslovně "bílá klobása", je tradiční bavorský pokrm, který se obvykle podává na snídani. Tato jemná klobása je vyrobena z telecího masa a slaniny, ochucená petrželí, citronem, cibulí, zázvorem a kardamomem. Podává se tradičně s hořčicí ze sladkého jablečného moštu a teplými preclíky.
Výhody:
Nevýhody:
Schweinshaxe, pečené vepřové koleno, je další ikonický bavorský pokrm. Tento pokrm se pomalu peče do křupava a podává se obvykle s knedlíky a zelím, což z něj činí velmi výživné jídlo.
Výhody:
Nevýhody:
Obatzda je bavorský sýrový dip, který kombinuje zralý camembert, máslo, pivo, cibuli a papriku. Tento pokrm je oblíbený zejména na bavorských festivalech a v pivnicích, kde se podává jako doplněk k tradičním bavorským preclíkům.
Výhody:
Nevýhody:
Käsespätzle, bavorská verze macaroni and cheese, jsou domácí nudle smíchané s hojným množstvím sýra a posypané smaženou cibulkou. Toto jídlo je oblíbené pro svou útěšnou a zahřívací povahu.
Výhody:
Nevýhody:
Apfelstrudel, nebo jablkový závin, je populární bavorský dezert. Tenké vrstvy těsta jsou plněné sladkými jablky a rozinkami, posypané cukrem a skořicí a pečené do zlatova.
Výhody:
Nevýhody:
Závěr Bavorská kuchyně nabízí rozmanitost chutí a ingrediencí, které zaujmou každého milovníka jídla. Od sytých hlavních jídel až po sladké dezerty, bavorské speciality vás nenechají hladové. Ať už si vyberete kterýkoliv z těchto top pokrmů, určitě zažijete pravou chuť Bavorska. Nezapomeňte tyto pokrmy doplnit pravým bavorským pivem pro kompletní gastronomický zážitek!